PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Öfke anında vücutta meydana gelen değişiklikler

Gülçin Şen
01-07-2011, 11:19
Öfke anında beynimiz üç tane kimyasal zehir salgılar.

Bunların çeşitli oranlarda karışımı, kılcal damarlarda hasar oluşturur.

Bu zehrin birkaç saat boyunca salgılanması durumunda ise, vücutta 'sempatik aktivasyon' dediğimiz durum ortaya çıkar.

Eğer bu adrenalin öfkesiyse, tansiyon yükselmesi, kalp atım hızının artması, omuz ve boyun kaslarının kasılması, göz bebeklerinin büyümesi gibi vücudun savaş durumuna geçtiği tepkiler görülür.

Bunun zıddı olan 'kaç' durumunda da tansiyon düşmesi, rengin beyazlaması gibi savunmadan kaçan haller ortaya çıkar.

Öfkelenen insanın vücudu oluk oluk zehirli kimyasal fışkırtır.

Eğer bu anlık bir kızgınlık ise parasempatik sinir sistemi devreye girerek beyne, 'rahatla, sakin ol, tehlike geçti' mesajını verir.

Öfkeyi yenmeyi başarabilirsek, parasempatik sinir sistemi devreye girerek vücuttaki zehirli kimyasalları temizleyip, huzur ve esenlik duygusu oluşturur.

Kendimizi tehlikeye karşı korumakla beraber bu durumdan bir şeyler de öğrenmeye başlarız.

Fakat öfke uzun sürdüğünde beyin zehirli kimyasalları salgılamaya devam edeceğinden damarlar büzülür ve hipertansiyon oluşur.

Enerji kaynakları kana karışarak kolesterol ve şekerin yükselmesine sebep olabilir.

Beynimiz kızgınlık anında savaşma moduna yarlandığından, bütün enerji kaynaklarını harekete geçirir.

Nasıl ki harbe giren bir ülkenin bütün kaynakları savaşa yönlendirilir, ikmaller ve lojistik destekler artarsa; öfke esnasında da vücuttaki enerji depoları kana pompalandığından, yağ asidi, kolesterol ve şeker yükselmeye başlar.

Anlık öfkelerde durum hemen normale döndüğü halde uzun süreli öfkede kronik tansiyon, kronik şeker, kronik kolesterol hastalıkları ortaya çıkmaktadır.

Bu durumun çaresi, insanın kendini rahatlaması ve sinirlerini gevşetmesinden geçer.

Bütün bu sebeplerle öfke duygusu beden ve ruh sağlığının en büyük düşmanıdır.

Prof.Dr.Nevzat Tarhan

MOROMU
01-07-2011, 11:53
GÜLÇİNCİM HER ZAMANKİ GİBİ HARİKA BİLGİLER VERİYORSUN BİZLERE
SİTEYE GİREMİYORUM BUGÜNLERDE ANCAK SENİN GÜZEL YAZILARINI MERAK EDİP ORTAM AYARLIYORUM :)
ÇOK TEŞEKKÜRLER
SENİ SEVİYORUM:mel1

delican
01-07-2011, 12:03
gerçekten ben de çok teşekkür ederim.. sinirlendiğim anlarda benim de nefes alış verişlerim hızlanıyorr vee sürekli ağızdan nefes alıp vermeye başlıyorum vee bir süre sonra dudaklarım uyuşuyor ve genelde bir tartışma ortamı olsun sinir anı olsun anında ağlamaya başlıyorum.. vücudumun bu tepkisini bilidğimden gerçekten sinirlenmemeye tartışmamaya çok dikkat ediyorum kaldı ki normalde çok ılımlı ve uyumlu bir insanım ve konuşma yollarını seçerim.. ama nedense ağlamama bir çare bulamadım ne olursa olsun hemen bir ağlama nöbeti geçiriyorum.. sanıyorlar ki suçluluk duygusundan ama gerçekteen öyle bir hissiyatım ya da kendimi acındırmak gibi bir amacım yok o anlarda..

heyecanlanınca da titriyorum ben bu arada.. ama böyle garip bir titreme ellerimde falan belli olmuyor içim ürperiyor sürekli olur ya hanii böyle bir anda..

ben de paylaşmak istedim.. tekrar paylaşımların için çok teşekkürler.. hepsini okuyamıyorum ama böylee tam ihtiyacım olduğu zamandaa karşıma çıkmalarını gerçekten çok seviyorum... teşekkürler teşekkürlerr...:0338:

Gülçin Şen
01-07-2011, 16:47
Ben teşekkür ederim MOROMU ve delican okuduğunuz için....:0401:

angelweb6
01-07-2011, 21:55
Bende okuyorum hepsi çok güzel çok tşk ediyorummmm:güz

Sev'gi
27-07-2011, 23:12
benim niye midem bulanıyor ben mi sorunluyum :2506
Teşekkür ederim bu bilgileri okumamızı sağladığın için Gülçin Ablamm. :blush2: