PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dirençlerinizi Kırmaya Var mısınız ? (çekirdek inanç)

Aprilrose
20-01-2010, 12:26
Dirençlerinizi Kırmaya Var mısınız ? (çekirdek inanç)

Bir tek direncin kırılması bile, hayatımızın birden fazla alanında kendini hissettirir...

Herkesin hayatında hoşnut olmadığı olaylar vardır.
Ama artık biliyoruz ki, hayatımızın gidişatına biz karar veriyoruz, biz seçiyoruz.

Bu, hoşnut olmadıklarımızı da kapsıyor. Tabi bu kısmını, bilinçli zihnimizle yapmıyoruz .

Kimimiz doyurucu bir ilişki yaşayamamaktan yakınıyoruz.

Kimimiz yeterince para kazanamamaktan ya da istediğimiz başarıyı yakalayamakaktan şikayetçiyiz.

Kimimizin derdi ise fazla kiloları.

Bu listeye, yeterince sevilmemek, sevememek, suistimal edilmek, vb bilinçaltı seçimlerimizi ekleyebiliriz.

Her yolu deneyip de, bir türlü istediğimiz sonucu alamıyorsak, olayların akışını ve sonucunu değiştiremiyorsak ve aynı olay ufak tefek değişikliklerle ısıtılıp ısıtılıp tekrar önümüze konuyorsa, hayatımızdaki seçimleri bilinçaltımızın etkisi ile yapıyoruz demektir !

İşte bu anlar, dirençlerimizin devrede olduğu anlardır.

Dirençlerimizin o ilk oluştuğu an ise, genellikle çok derinlerde bir yerdedir.
Onu arayıp bulmak ve yüzeye çıkartmak öncelikle farkındalık ister.
Ama tek başına farkındalık yetmez, bunu cesaret, azim ve disiplinle destelemek gerekir.

Farkındalık, bu yolculuğun ilk basamağıdır ve akabinde daha derinlere inmemiz gerekir.

Oralarda bir yerlerde bu değişmeyen olayla ilgili bizim bilinçli zihnimizle farkında olmadığımız bir direnç, kırılması gereken bir çekirdek inanç vardır muhakkak.

İşte bizim ulaşmamız gereken yer orasıdır!

Bazen bunu keşfetmek çok zor oluyor, hele de kişi 'güçlü' maskesini kendisi ile özdeşleştirdiyse çekirdek inancı öyle derinlere itmiş oluyor ki, ancak o istenmeyen olayı defalarca yaşadıktan sonra ilk ize rastlayabiliyor.

Ama gerçek şu ki, o çekirdek inanca ulaşmadan, neyin ne olduğunu anlamadan, davranış kalıbımızı değiştirmek mümkün olmuyor.

Neyi değiştireceğimizi bilmeden nasıl sağlıklı bir değişiklik

yapabiliriz ki ?

İşte bütün bunları tetikleyen o ilk farkındalık an'ıdır.

Bu anlamda farkındalığa açık olmak değişimin ilk adımıdır, olmazsa olmazıdır.

Örneğin güzel başlayan bir ilişkiyi uzun süreli sürdüremiyorsak ve bu olay her yeni ilişkide karşımıza çıkıyorsa, bu tekrarı kırmak için bunun altında yatan çekirdek inancı, yani direncimizi bulmak zorundayız.

Belki de biliçaltı düzeyde, uzun soluklu ilişkiler (ki bu aşk, iş, evlilik, dostluk olabilir) bizi tedirgin ediyordur.

Eğer verici-alıcı değil de, sadece alıcı isek, gerekli özverileri yapmak istemiyor olabiliriz. Ya da çocukluğumuzdan kalma inançlarımız, anne-baba modelimiz, bizi kaçışa itiyordur.

Bunu öğrenmek için kendimize DÜRÜSTÇE bazı sorular sormalıyız ve geçmişle yüzleşmeliyiz.
Hayatımızda var olmasını istediğimiz şeyleri, gerçekte ne kadar istiyoruz acaba?

İçimiz-dışımız bir mi, ona bakmalıyız.

Kendimize karşı yeterince dürüst davranıp davranmadığımıza odaklanmalıyız.

Bir ilişkiyi sürdürmek bizi neden endişelendiriyor?

Karşılığında nelerden vazgeçmek zorunda hissediyoruz?

Bu ilişkiyi sürdürdüğümüzde acı ve hayalkırıklığı korkusu mu yaşıyoruz?
Terkedilmek korkusu ile terketmeyi mi seçiyoruz?

Özgürlüğümüzün kısıtlanacağından mı korkuyoruz? Yoksa aldatılmaktan mı?

Ancak neyi neden yaptığımızı bilirsek, bununla yüzleşip korkuya rağmen kabul edersek, sağlıklı ve kalıcı yeni davranış kalıpları edinebiliriz, bunları sık sık tekrarlayıp kalıplaşmasını (otomatikleşmesini) sağlayabiliriz.

Bu, zor bir süreç tabi, çünkü şikayet etmek, kurban rolünü oynamak tanıdık bir duygudur ve bilinçaltımız tanıdık olanı kolay ve güvenli olarak algılar.

Yeni olan her şey ise risklidir, tehlikelidir. Bilinçaltımız bunu kendine tehdit olarak görür ve bizi sabote eder.

Bilinçaltımız her yeniliğe bu şekilde direnir.

Değişim sürecinde alışa geldiğimiz düşünceler, çarpıtılmış inançlar, anne-baba modelinden miras kalıplar, bastırılmış öfkeler, suçluluk duygusu ve ifade edilmemiş korkular yer alacağından bu süreç acılıdır, ama aynı zamanda özgürleştiricidir de.

Dirençlerimizle yüzleştikçe kendimize yaklaşırız, gerçek Ben'i tanırız ve sorunlarımızı çözereken ikiden fazla çözüm olduğunu görebiliriz.

Bunun için kendimize dışarıdan bakmamız şart, objektif olmamız şart!

Her birimizin bilinçaltı bir çok dirençle kaplı.

Bu dirençlerin tozlu örtüsünü herkes kendisi aralayacak, aralamayı isteyecek...

Yaşanan bir sürü korku var.

Terkedilmek, sevilmemek, kabul görmemek, suçlanmak, muhtaç kalmak, hastalanmak, parasız kalmak... Bu liste uzar gider...

Bir tek direncin kırılması bile, hayatımızın birden fazla alanında kendini hissettirir, çünkü aşk, iş, sağlık, para, başarı ve tüm diğer alanlar, hepsi de tek bir potanın içindedir ve birbiri ile bağlantılıdır, işte o pota bizim hayatımızdır!

Bunun bilinci ile yola çıkarsak, önemli mesafeler kat edeceğimize inanıyorum!

- Alıntı yaptım -

nurnur
20-01-2010, 12:39
teşekkürler...
peki bu çekirdek inançları nasıl kıracağımıza dair yazının devamı gelecek mi?:))
biraz sabırsız davrandım biliyorum, bazı çekirdek inançlarımı saptadım da:)

ceylinn
20-01-2010, 12:42
Çok teşekkürler paylaşımın için...:mx benim için kolay olmayacak sanırım çekirdek inancı bulmak...nereden başlayacağımı bilmiyorum...iyi bir kitap var mı acaba bu çekirdek inancı bulmak konusunda...:0332:

Aprilrose
20-01-2010, 13:37
teşekkürler...
peki bu çekirdek inançları nasıl kıracağımıza dair yazının devamı gelecek mi?:))
biraz sabırsız davrandım biliyorum, bazı çekirdek inançlarımı saptadım da:)

nurnurcum, bu inancı kırmak bazı teknikler içeriyor ve bu teknikleri kuantum koçları uyguluyor. Ben konuyu çok araştırdım (çünkü benimde kısır döngülerim vardı ve kırmak istiyordum, hem de acele...)

Benim problemim ilişkilerle ilgiliydi, çok çok zor hatta imkansız erkekleri çekiyordum hayatıma. Ama öyle böyle değil. Hani burnundan kıl aldırmayan, insanları önemsemeyen, dünyada sadece kendileri var sanan, ukala, ulaşılmaz, zorun zoru erkekler vardır ya, işte aynen o tipleri hayatıma çekiyordum. Bu bir, iki, üç, beş.. baktım olacak gibi değil. Benim farkındalığım tam olarak bu kısır döngüyü hissetmemle başladı.

Bu anlamda bir kuantum koça gitmek istedim ancak fiyatlar öyle böyle değildi.. Gerçekten çok uçuktu. Teknikleri öğrenirsem evde uygulayabilirmiyim araştırmasına girdim. Ve sanırım başarılı oldum.

İstersen yaptıklarımı aşama aşama anlatayım yardımı olur umarım.

Şimdi ilk önerilen şey, bu bilinçaltı kayıtların 0-5 yaş döneminde oluştuğu bilindiği için, bu yaşlara dönüp, bizi taaa derinden etkileyen, zaman zaman hatırlayıp gözlerimizin dolmasına sebep olan veya hüzünlendirlen, yani seni en çok etkileyen anıları hatırlaman çok önemli.

Bende bunu yaptım ve 3-4 tane bu yaşlarıma ait, gözümün önünden gitmeyen beni ciddi üzen anılar buldum. Sonra bu anıları irdeledim... ve anılarımın hepsinin babamla ilgili olduğunu saptadım.

Bağlantı kurdum, anıları irdeledim.. Anılarımda annemle babam kavga ediyorlardı ve annemin babama söylediği ağır hakaret dolu laflar vardı aklımda beni üzen... (Bizim evde baskın karekter annemdi, ezilen babamdı maalesef) Babamı değersiz buluyordu, aşağılıyordu, beğenmiyordu onu. Hep gözümün önündeki anı bu ve buna benzer anılardı.

Bende hemen şimşek çaktı, evet benim çekirdek inancım buydu işte.

Annem babamı yıllarca değersiz bulup, eleştirmiş, beğenmemişti ve benim çocuk kafamda bilinçaltıma nasıl bir korku yerleşmişti biliyomusun ? Değersiz bir erkek bulmamalıyım (babam gibi) çok değerli (çocuk bilincimle değerlinin ulaşılmaz, kendini beğenmiş, beni bile hiçe sayacak bir erkek olduğunu sanmışım demek ki) bir erkek olmalı partnerim........

İşte buydu benim çekirdek inancım. Yani korkularımla çekiyordum o tip erkekleri hayatıma.

Nasıl yok ettin bu inancı dersen, hala % 100 yok etmiş sayılmam. Ama çok şükür ki epey ilerlediğimi söyleyebilirim.

Ben çekirdek inancımı tespit edince önce EFT yaptım. Her vuruşta önce çekirdek inancımdaki korkuyu hissederek, yaşadım birebir.
(burda önemli olan zaten o korkuyu birebir yaşayıp, topraklamak. Çok önemli.) Daha sonra bu korkumun yerini alacak sağlam bir olumlama koydum yerine...

Bunun çok işe yaradığını söyleyebilirim.. Ama, ama, ama.. asıl işime yarayan ne oldu biliyomusun. Duygu topraklama çalışması. Bu yazıyı paylaşmıştım sizlerle. Onu okursan ve ordakileri uygulamaya çalışırsan çok büyük yararı olacağını düşünüyorum. (takıldığın yerleri gene bana sorabilirsin.)

Ama tabii öncelikle çekirdek inancımızı bulmak çok önemli canım, önce bi onu tespit edelim. Çocukluğumuza dönüp, düşünelim.. Bizi üzen, hüzünlendiren, anıları bir bir kontrol edelim. Bakalım neler çıkacak altından ?

Hepimize korkusuz bir hayat diliyorum inşallah.

isobel
20-01-2010, 14:16
Bence EFT ve Sedona da bu inançları temizlemek için harika yöntemler, özellikle EFT nin faydaları çok

Aprilrose
20-01-2010, 14:21
Bence EFT ve Sedona da bu inançları temizlemek için harika yöntemler, özellikle EFT nin faydaları çok

Bütün mesele çekirdek inancı tespit edebilmekte İsobelcim.

Ondan sonrası zaten kendiliğinden geliyor. Korkuyu bulup yüzleşmek bile, % 50 azaltıyor korkunun şiddetini.

brcuysal
20-01-2010, 14:22
aprilrose ne güzel anlatmışsın yine :) benimde ilişkilerde sorunlarım bu oluşturduğum kalıplar yüzünden oluyor sanırım ...öncelikle bunu anlayabildim ama kalıbı nasıl bulacağım bilmiyorum..anılarımı düşüneyim bu akşam bana cevabı gelecektir ..sonrasında da bunu değiştirip olumlama koymayı niyet ediyorum hemen şimdi ...çok teşekkür ederim

:mx

Aprilrose
20-01-2010, 14:31
aprilrose ne güzel anlatmışsın yine :) benimde ilişkilerde sorunlarım bu oluşturduğum kalıplar yüzünden oluyor sanırım ...öncelikle bunu anlayabildim ama kalıbı nasıl bulacağım bilmiyorum..anılarımı düşüneyim bu akşam bana cevabı gelecektir ..sonrasında da bunu değiştirip olumlama koymayı niyet ediyorum hemen şimdi ...çok teşekkür ederim

:mx

Rica ederim canım, yararlı olabildiysem ne mutlu bana.

Çık bakalım çocukluk anılarında bir yolculuğa, neler bulacaksın, sana şu anki kısır döngülerinle örtüşen neler gösterecek ?

Bekliyoruz güzel haberlerini :)

Öpüyorum çok :0361:

isobel
20-01-2010, 14:34
Aprilose paylaşımlarına bayılıyorum, teşekkürler:)

Aprilrose
20-01-2010, 14:42
Aprilose paylaşımlarına bayılıyorum, teşekkürler:)

Ahh canım benim kıyamam sana, bende sana bayılıyorum :)
kocamaan öptüm :73e4317106059nd:

Minel
20-01-2010, 16:09
ben bu gün üstüne basa basa beynimi zorlayan şeyin değişmekten değişimden korkmak olduğunu anladım

konu herne olursa olsun değişime güvenmiyoruz

Minel
20-01-2010, 16:18
Bağlantı kurdum, anıları irdeledim.. Anılarımda annemle babam kavga ediyorlardı ve annemin babama söylediği ağır hakaret dolu laflar vardı aklımda beni üzen... (Bizim evde baskın karekter annemdi, ezilen babamdı maalesef) Babamı değersiz buluyordu, aşağılıyordu, beğenmiyordu onu. Hep gözümün önündeki anı bu ve buna benzer anılardı.

Annem babamı yıllarca değersiz bulup, eleştirmiş, beğenmemişti ve benim çocuk kafamda bilinçaltıma nasıl bir korku yerleşmişti biliyomusun ? Değersiz bir erkek bulmamalıyım (babam gibi) çok değerli (çocuk bilincimle değerlinin ulaşılmaz, kendini beğenmiş, beni bile hiçe sayacak bir erkek olduğunu sanmışım demek ki) bir erkek olmalı partnerim........

Aprilrose sevgili arkadaşım şimdi yaşadığın olayın tersini düşün hayatına aynı baban gibi bir erkek çekmiş olsaydın ne düşünmüş olmalıydın ??

Aprilrose
20-01-2010, 16:19
ben bu gün üstüne basa basa beynimi zorlayan şeyin değişmekten değişimden korkmak olduğunu anladım

konu herne olursa olsun değişime güvenmiyoruz

Kendi adıma her zaman olumlu bir değişimden yanayım Minelcim. Çoğu insan içinde öyle olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bence sen kendini çözmek ve anlamak adına sorular sormalısın, o zaman değişimden ne anladığın ve neden korktuğun çıkacak ortaya.

Sen aslında değişmekten mi korkuyorsun, yoksa değişirsen birşeyleri kaybetmekten mi korkuyorsun ?

Şu an belki de değişmediğin için güvende olduğunu hissediyorsun ve değişirsen bu güven duygunun elinden alınacağını sanıyorsun. Bu olabilir mi ?

Sen en güzeli aşağıdaki sorulara kendi içinde net ve dürüst cevaplar ver ve verdiğin cevaplar üzerinde çok iyi düşün.... cevaplarında saklı çünkü korkuların.

Ben değişimden ne anlıyorum ?

Ben değişmekten neden korkuyorum ?

Ben değişirsem ne olur ?

Ben değişirsem çevremin tepkisi mi beni korkutuyor ?

Aprilrose
20-01-2010, 16:23

Aprilrose sevgili arkadaşım şimdi yaşadığın olayın tersini düşün hayatına aynı baban gibi bir erkek çekmiş olsaydın ne düşünmüş olmalıydın ??

Canım, çekirdek inancım değişmediği sürece hayatıma babam gibi bir insanı çekemezdim. Yeni yeni değişiyorum ve gerçekleri görüyorum, babam çok iyi bir insandı (şu anda vefat etti) çok dürüst ve fedakardı.
Evine korkunç düşkündü..

Temel özellikleri itibariyle, her kadının hayatında olmasını isteyeceği bir erkekti.. Ama annemle farklı dünyaların insanlarıydı konu burdan kaynaklanıyor.

Şu anda onun gibi biriyle beraber olmaktan sadece gurur ve mutluluk duyacağımı söyleyebilirim sana bütün kalbimle.

Minel
20-01-2010, 16:50

bu soruyu sorarken zıttı olursa hayata nasıl bakardın baban gibi bir insan olsa hayatında çok mutlu olacağını belirtmişsin; fakat bu sen olmazdın belkide yani baban olduğu için sevgiyle bakıyorsun ama bu kişilik modeli ile birlikte olsan belki sana göre olmayabilir doğru cevabı yaşamadan bilemeyiz. yaşamda zincirleme oluşan birşeyler var bir önceki yazında belirtmişsin hani kişilik gelişimine başlamana sebep ilişkilerdeki cevapsız sorular
vardı senin gelişimine katkıda bulunması gereken bişiler varmış

şu an kafam karıştı hep dışımızda gelişen bir plana dayandırıyorum ben
bu noktada da bir inanç modeli ortaya koyuyorum.
senin için en iyisi olsun :)

(bende aynı anne babaya sahibim ortak bir noktadayız fakat ben hep babamdan daha güçlü tipler istemişimdir burada bir farklılık oluşturuyoruz irdelemek lazım)

Aprilrose
20-01-2010, 17:05

bu soruyu sorarken zıttı olursa hayata nasıl bakardın baban gibi bir insan olsa hayatında çok mutlu olacağını belirtmişsin; fakat bu sen olmazdın belkide yani baban olduğu için sevgiyle bakıyorsun ama bu kişilik modeli ile birlikte olsan belki sana göre olmayabilir doğru cevabı yaşamadan bilemeyiz. yaşamda zincirleme oluşan birşeyler var bir önceki yazında belirtmişsin hani kişilik gelişimine başlamana sebep ilişkilerdeki cevapsız sorular
vardı senin gelişimine katkıda bulunması gereken bişiler varmış

şu an kafam karıştı hep dışımızda gelişen bir plana dayandırıyorum ben
bu noktada da bir inanç modeli ortaya koyuyorum.
senin için en iyisi olsun :)

(bende aynı anne babaya sahibim ortak bir noktadayız fakat ben hep babamdan daha güçlü tipler istemişimdir burada bir farklılık oluşturuyoruz irdelemek lazım)

Minel, nerdeyse okuduklarından, şu ana kadar hiç bir şey anlamamış olduğunu hissedeceğim üzülerek.... :(

Altını çizerek bende babamdan güçlü hatta öyle güçlü ki, imkansız tipleri hayatıma çektiğimi zaten üzerine bastırarak anlatmıştım........

Seninle aynı düşüncede değilim ne yazık ki, senin deyiminle beni ben yapıp mutlu edecek olan, imkansız bir erkeğin peşinden gidip mutsuz olmak, değersiz hissetmek değil Minel........

Aksi olsaydı bu benim negatif çekirdek inancım olmazdı öyle değil mi ?

Babam gibi yuvasına çocuklarına düşkün, eşine ve çocuklarına değer veren biriyle her zaman mutlu olacağımı belirtiyorum ısrarla...

Minel
20-01-2010, 17:17
beni yanlış anladın belirtmediğim bişi var ben hayatıma güçlü erkekler istiyor ama güçsüzleri alıyordum aradaki fark bu tamamen farklılık oluşturuyoruz

Babam gibi yuvasına çocuklarına düşkün, eşine ve çocuklarına değer veren biriyle her zaman mutlu olacağımı belirtiyorum ısrarla...

bir insanın çoçuklarına düşkün evine bağlı olması kişilik olarak güçlü olduğunu göstermiyor dilerim istediğin gibi olur

Gülçin Şen
20-01-2010, 17:41
Bu noktada bende bir tavsiyede bulunmak isterim.Minel bugün seni takip ettiğim kadarıyla değişimden korktuğunu tespit etmişsin değilmi?

Çekirdek inanca gelene kadar,öncelikle şunu yapmanı tavsiye etmek istedim.Elindekilere bir bak bakalım.

Nelerden memnunsun?

Neler seni mutlu ediyor?

Neler sana huzur veriyor?

Önce bir güzelliklere odaklanalım, sonra arkasından korkulara bakalım hep birlikte ne dersin?

Minel
20-01-2010, 18:46
tşk ederim vodo
şikayet etmediğimiz şeyler zaten hoşnut olduklarımızdır değilmi aynı zamanda da huzurlu olduğumuz şeylerdir. herşeyden önce kendimden memnunum ve çok huzurluyum ayrıca sorduğun soruları bir kaç kez daha kendime soracağım.
insanın yaşı ilerledikce geçmişteki yaptıklarını doğrularını ve hatalarını biraz daha farklı algılıyor ailemiz, sevdiklerimiz de beraberinde geliyor bazan biraz daha irdeleyip bir adım ileriye gitmek istiyor insan ve irdeledikce de başka başka şeyler buluyoruz.
Mesela bu gün bulduklarım bana yarın için ışık tutacak çok mutlu oldum
bu gün geçmişe gittim babama benzeyen bir eş secerek başlangıçta ne kadar da mutluydum ve zaman ilerledikce bu benzerliğin hiçte bana huzur mutluluk getirmediğini çok geç anlamıştım.şimdilik bu kadar yeni konularla hayatımızdan kesitler sunarız
sevgiler
farkında olduğumuz bir hayatı paylaşmak dileğiyle

begüm
20-01-2010, 18:54
bende çekirdek inancın bulunmasının yarı yarıya çözüm olduğunu farkettim.onunla ilgili paylaşımları okudum.onunla ilgili kitapları aldım.paylaşımın için teşekkür ederim mutlu kal

Gülçin Şen
20-01-2010, 19:02
Ya da ben farklı yol takip ediyorum...Kendini tanıyan insan,zaaflarını,korkularını,sevincini yani kısacası duygularının neye göre şekillendiğini biliyordur.

Bu minvalde yola çıkarsak, elimizde ne var doneler ne bunu biliyor, eksiklerimizi de kaçak yapmadan görebiliyoruz demektir.İşte bu noktada kendimizi kandırmadan,mış-muş gibi yapmadan açıkca itiraf edip o korkunun üzerine gitmeye karar vermek büyük bir adımdır ve bu adımla çalışmalar hız alır.Yani kıssadan hisse kendimize dürüst olursak gerisi kolay....;)

ceylinn
20-01-2010, 19:16
bende çekirdek inancın bulunmasının yarı yarıya çözüm olduğunu farkettim.onunla ilgili paylaşımları okudum.onunla ilgili kitapları aldım.paylaşımın için teşekkür ederim mutlu kal

canım çekirdek inanç ile ilgili aldığın kitabın adını ve yazarını yazarsan çok sevinirim...

Aprilrose
21-01-2010, 08:59
Ya da ben farklı yol takip ediyorum...Kendini tanıyan insan,zaaflarını,korkularını,sevincini yani kısacası duygularının neye göre şekillendiğini biliyordur.

Bu minvalde yola çıkarsak, elimizde ne var doneler ne bunu biliyor, eksiklerimizi de kaçak yapmadan görebiliyoruz demektir.İşte bu noktada kendimizi kandırmadan,mış-muş gibi yapmadan açıkca itiraf edip o korkunun üzerine gitmeye karar vermek büyük bir adımdır ve bu adımla çalışmalar hız alır.Yani kıssadan hisse kendimize dürüst olursak gerisi kolay....;)

Teşekkürler, % 100 katılıyorum sana Vodoocum.

Ruhsal yolculuğumuzda bunun için değil mi zaten ?

Kendimizi tanımak, hayatta varoluş amacımızın, dünyaya gelmemizdeki hediyenin ne olduğunu bulmak değil mi ?

Bunu başarıp kendimize de dürüst olmayı becerebilirsek, bütün korkularımızla yüzleşip ancak o zaman "kendimiz" olabileceğiz.

ışıksı
06-07-2010, 01:36
tşk :)

nükü1
06-07-2010, 02:23
:flowes ya ben senin alıntılarını yerim kuzu ya teşekkürler.