Orijinalini görmek için tıklayınız : Şanslımısınız ?
Gülçin Şen
17-09-2009, 16:56
Neden bazı insanlar inanılmaz derecede şanslıyken, diğerleri hak ettikleri olanaklara asla sahip olamaz?
10 yıl önce, şansı araştırmaya başladım. Neden bazı insanların hep doğru zamanda doğru yerde olduğunu, diğerlerinin ise sürekli olarak şanssızlıklarla boğuştuğunu merak ediyordum.
Ulusal gazetelere ilan vererek kendilerini her zaman şanslı ya da şanssız hisseden insanların benimle temasa geçmelerini rica ettim.
Yüzlerce sıra dışı erkek ve kadın, araştırmam için gönüllü oldu. Yıllar boyunca, onlarla söyleşiler yaptım; yaşamlarını gözlemledim ve deneylere katılmalarını sağladım.
Sonuçlar gösteriyor ki insanlar, neden şanslı ya da şanssız olduklarını tam olarak bilemeseler de düşünceleri ve davranışları, bu durumu büyük ölçüde açıklıyor. Bir şans ya da bir fırsat gibi görünen durumları düşünelim.
Şanslı insanların bu tür fırsatlarla sürekli karşılaşmalarına karşılık, şanssız insanlar bunlarla hiç karsılaşmazlar. Bu durumun, insanların söz konusu fırsatları fark etme yetenekleri arasındaki farklılıklardan mı kaynaklandığını bulmak için basit bir deney yaptım. Hem şanslı, hem de şanssız insanlara bir gazete verdim ve onlardan gazeteyi iyice inceleyip içinde ne kadar fotoğraf olduğunu bana söylemelerini istedim. Gazetenin ortalarında bir yere, üzerinde şu not yazılı olan büyük bir mesaj yerleştirdim:
"Deney görevlisine bunu gördüğünüzü söyleyin; 250 dolar kazanın."
Bu mesaj, sayfanın yarısını kaplıyordu ve yüksekliği 5 cm. üzerinde olan bir fontla yazılmıştı. Herkesin yüzünü sabit bakışlarla süzüyordum. Şanssız insanlar, bunu fark edemezlerken, şanslı insanlar hemen fark ettiler.
Şanssız insanlar, genel olarak şanslı insanlardan daha gergindirler. Bu endişeli ruh hali, beklenmeyeni fark etme yeteneklerine zarar verir. Sonuç olarak, fırsatları kaçırırlar; çünkü başka bir şeyi aramaya aşırı odaklanmışlardır.
Partilere, mükemmel eşlerini bulma düşüncesiyle giderler; bu yüzden de iyi arkadaşlar edinme fırsatlarını kaçırırlar. Belli iş ilanlarını bulmaya kararlı bir biçimde gazeteleri incelerler ve diğer iş olanaklarını kaçırırlar.
Şanslı insanlar, daha rahat ve açıktırlar. Dolayısıyla, yalnızca aradıklarını değil, orada ne olduğunu da görürler. Araştırmam, sonuç olarak şunu gösterdi: Şanslı insanlar, dört ilke sayesinde şanslarını yaratırlar. Şans fırsatlarını yaratma ve fark etme konusunda beceriklidirler. Sezgilerini dinleyerek şanslı kararlar verebilirler.
Olumlu beklentiler sayesinde doğru çıkan tahminlerde bulunurlar. Şanssızlığı şansa dönüştüren esnek bir yaklaşım benimserler.
Çalışmanın sonuna doğru, bu ilkelerin, şansı yaratmada kullanılıp kullanılamayacağını merak ettim. Bir grup gönüllüden, bir ay boyunca, şanslı bir insan gibi düşünüp davranmaya yardımcı olacak egzersizler yapmasını istedim.
Çarpıcı Sonuçlar: Bu egzersizler, şans fırsatlarını fark etmeleri, sezgilerini dinlemeleri, şanslı olmayı ummaları ve şanssızlığa karşı daha esnek olmalarında onlara yardımcı oldu. Gönüllüler, bir ay sonra döndü ve neler olduğunu anlattılar.
Sonuçlar, çarpıcıydı: Bu insanların % 80'i, artık daha mutluydu; yaşamında daha çok tatmin oluyordu ve belki de en önemlisi, daha şanslıydı. Sonuç olarak, asla akla gelmeyecek "şans faktörü"nü bulmuştum.”
Şanslı olmak için dört temel ipucu bulunuyor:
1. İçsel sezgilerinizi dinleyin; normalde doğru çıkarlar.
2. Yeni deneyimlere ve normal rutininizi bozmaya açık olun.
3. Her gün birkaç dakikanızı iyi giden şeyleri hatırlayarak geçirin.
4. Önemli bir toplantı ya da telefon görüşmesi öncesinde kendinizi şanslı olarak hayal edin.
Şans, çoğu zaman, doğru çıkan bir tahmindir.
Örneğin sizce bu mesaj benden size
“şanslı olanlar beni arasın” şeklindeki bir iş teklifi olabilir mi?
Lütfen birinci maddeyi hatırlamakla düşünmeye başlayın.
Alıntıdır.....
wonderful
17-09-2009, 17:05
ılgınc bı yazı tesekkurler bazen kendımın sanssız oldugumu dusunuyorum.ama artık bu dusunceyı zıhnımden kaldırmaya calısacagım cok tesekkurler vodooo:73e4317106059nd:
Gülçin Şen
17-09-2009, 17:12
Rica ederim wonderfull...:73e4317106059nd:
Olumlamalarını da ekleyip tamamlayayım bu arada...
KENDİNE ŞANS YARATMA olumlaması boşluklara kendi isminizi yazın
1. Ben her zaman doğru yerde ve doğru zaman içinde bulunuyorum.
2. Ben ......., benim için en iyinin olmasını düşünürüm ve şimdi elde ediyorum.
3. Ben her zaman her şeyin benim en yüce hayrıma olanını alırım.
4. Bana her şey iyilikle, kolayca ve çaba sarfetmeden gelir
5. Bana yaşamın, benim için en iyi olanı vereceğini düşünürüm.
6. Ben en iyiyi hak ediyorum ve iyilik ŞİMDİ bana geliyor.
7. Bu verimli evrende hepimize yetecek kadar bolluk ve bereket var.
8. Ben, ......, şimdi benim için en büyük isteklerimin gerçekleşeceğini düşünüyorum
9. Ben, şans ve kısmetin yaşantımın her anında benimle olacağını düşünüyorum
10. Ben, Allahın yarattığı bolluk ve bereketine kabule açığım.
11. Ben sadece benim için en iyi olanı gözümün önüne getiririm.
12. Ben, benim için en hayırlı olanı şimdi görüyorum
wonderful
17-09-2009, 17:17
cok tesekkur ederım :73e4317106059nd::73e4317106059nd:bana sansa farklı bır bakıs acısıyla bakma fırastı verdı bu yazı ıyıkı varsınız sızlerın verdıgı destekle hedeflerımı gerceklestırıyorum szılerı cok sevıyorum ıyı kı yanımdasınız...:73e4317106059nd:cok tesekkur ederım vodoooo :)
Gülçin Şen
17-09-2009, 17:19
Ayy canımmm ,sende iyiki varsın ,iyiki bizimlesin güzel yürekli kardeşim.Senden iyi haberler alınca çok mutlu oluyorum inan bana...:73e4317106059nd:,shy
ben çok şanslıyımdır..:) bu yazıyı okumuş olmam da bunu gösteriyor zaten..:) çoookk eskiden şanslı olduğuma inanmazdım, hatta tersi istikamette çok berbat şeyler düşünürdüm..bunları burda anmayalım şimdi..:)
bu yazının tam da bugün şu saatte karşıma çıkmasının mutlaka çok güzel bir anlamı vardır! :) yaşasıınnn!
hayat kadere inat
17-09-2009, 23:31
ceninin anne rahmine düşmesinin 120.günü ayın durumuna göre yaydığı enerji ile ilk burcu oluşurmuş daha sonra dünyaya geldiği an ikinci bir burç tarafından etkilenirmiş .ve enne baba aile boyutu devreye girerek beynimize bir çok kodlar eklenirmiş ailenin kültürel yaşamına göre.bunlardan yola çıkarak bu olumlamalardan önce o kodların olumluya dönüştürülmesi gerekir yani sadece basit olumlamalarla olmadığını düşünüyorum .bu yüzden bir çoğumuz başarılı olamıyoruz buda ancak profesyonel yardımla olur .kendimden örnek verirsem hayalcanım beni öyle bir geçmişe götürdüki hiç aklıma gelmeyen şeyleri açığa çıkardı bunu asla kendi başıma yapamazdım yapamamıştımda .
bu konuda tartışmalar fikir beyanları olmasını istiyorum .ayrıca son günlerde okuduğum bir kitap beni yıprattı bütün düşüncelerimi inançlarımı alt üst etti hala tam anlamı ile kendimi toparlamış değilim bu konuda haddim olmayarak kitap seçiminde son derece duyarlı olmamızda yarar görüyorum kişisel geli,şime ilgi duyup bir şeyler yolunda gittiği bir anda yanlış seçimler insanı çok zor durumda bırakıp bütün emekleri boşa çıkarabiliyor aman dikkat!
kitabın adısı neydi? (*yıldız)
bu konuyu okuyunca 10 sene öncesine gittim..şanslıyım evet..her ne kadar şanslı oluşumu şanssızlığa götürmeye çalışmışsamda çok şükür şanslıyım..tabi bakış açım değiştiğinden beri bunu görebiliyorum:)
çalıştığım şirketin yılbaşı gecesiydi..arkadaşlarım benden önce gitmişlerdi..kapıda kutulara konulmuş çeşitli sayılar vardı..ben oldukça gecikmiştim..zaten 3-4 tane kalan kağıtlardan bir tanesini çektim..az sonra çekiliş başladı..arkadaşlar gülüyordu sana birşey çıkmaz sona kaldın,dona kaldın diye:)
bense sanki eminmişim gibi,hayır bana çıkacak görün bakın diye gülüyordum..ama ne eğlence ne gülme yerlere yatıyorduk kahkalardan..çekiliş başladı,önce uafk hediyeler sonra büyükleri söylendi..tabi her numara okunduğunda elimdeki sayılara bakıyordum..kızlar gülerek bakma çıkmaz diyorlardı..tabi bu sayılar çıkmaz bana en büyük hediye çıkacak fransaya gidicem diye dalga geçiyordum..
tüm hediyeler çıktı..geriye sadece büyüğü kalmıştı..ben içimden hesaplar yapıyordum acaba sahneye nasıl çıkıcam hangi yönden gitmeliyim, titrermiyim,heyecan yapamıyım falan filan daha çıkmadan bir sürü şeyleri düşünmeye başlamıştım bile..derken 3 rakamdan biri okundu..sayı 2 bende var:)sayı 2 bende var:)sayı yine 3 ee buda var:)ama okunuşu nasıl?arkadaşlar sessizce suratıma bakıyorlardı..ve sayının 232 olduğu açıklandı..ben direk kalktım kırmızı bir suratla sahneye çıktım..ellerimin ve bedenimin nasıl titrediğini hala hatırlıyorum..neredeyse 700 kişi vardı ve ben kazanmıştım..nasıl oldu?oldu işte şans mı çekim gücü mü?orası tartışılır tabi..iyi çektiğim belli amahihi
o anı bir yakalasam loto oynardım..eminim kazanırdım..çünkü tarifi imkansız bir ruh halim vardı..ve ben pariste 2 gün beleşe ağarlandım..gezdim tozdum..ohh sefam olsun..şanslıyım kızlar şanslı çok şükürrr:73e4317106059nd:
Bende öyle çok şanslı olmadığımı düşünenlerdendim. Hep kötü şeylerin gelip beni bulacağından her zaman emin davranırdım. Ama kişisel gelişimle ilgilenmeye başladığımdan buyana, bakıyorum etrafıma aslında ben çok şanslı biriyim. O kadar çok şükür edecek şey varmışki hayatımda. Önceleride şükür ederdim ama bu kadar bilinçli değildi o ettiğim şükürler. Şimdi heran sahip olduklarımla ne kadar şanslı olduğumu düşünüyorum. Ve her an şükür ediyorum sahip olduklarıma. Herkesin bu hayatta bir rolü var ve herkesin hikayesi. Ve anlıyorumki bu rölü en iyi şekilde oynamaya çalışmak. Evet bende kendimi şimdi daha şanslı buluyorum. Çok bunaldığım bir zamanda başladım bu kişisel gelişim yolculuğuna ve kader beni buralara getirdi. Ne kadar şanslıyımki bu kadar güzel insanların bir arada bulunduğu ve sadece tek amaçları kendileri gibi bu yolda olanlara ışık tutmak olan insanların arasındayım. Şu sözü gerçekten özümsedim. " Gecenin en karanlık saatleri, aydınlığın en yakın olduğu saatlerdir" Hepiniz hikayesi, paylaşımları ayrı bir umut ışığı veriyo içime. Hepiniz harika ve güzel insanlarsınız. Çok fazla paylaşımda bulunmuyorum ama her yazıyı elimden geldiği kadar okumaya çalışıyorum. Çünki ben bu yolda daha bir öğrenciyim. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Ve hepinizi çok seviyorum. :73e4317106059nd:
ben çok şanslıyımdır..:) bu yazıyı okumuş olmam da bunu gösteriyor zaten..:) çoookk eskiden şanslı olduğuma inanmazdım, hatta tersi istikamette çok berbat şeyler düşünürdüm..bunları burda anmayalım şimdi..:)
bu yazının tam da bugün şu saatte karşıma çıkmasının mutlaka çok güzel bir anlamı vardır! :) yaşasıınnn!
hah işte tam da bunu yazdıktan sonra insanın şansına inandıkça nasıl şansının açıldığını anlatacaktım size..gecenin 4ünde...ama bilgisayarı kapatmış bulunduğumdan yazamadım...
en iyisi baştan anlatayım canlarım.. (*yıldız)
ben şu üstteki güzel yazı sebebiyle ne kadar şanslı bir insan olduğumu yeniden farkederek tüm gün neşeyle dolaştım durdum..dedim kesinlikle bugün şansım çok açık ve bugün bir mucize olacak..hani öylesine olumlu düşüneyim çabasıyla değil gerçekten buna can-ı gönülden inanarak sürdürdüm tüm günümü..veeeeeee!...
gecenin 4ünde telefonumdaki bir mesajı farkettim..gece saat 22:30 civarı atılmış mesaj şöyle diyordu; sayın abonemiz, "pepsi yaşatır seni" kampanyasından bu numaralı hattınız 10.000 tl kazanmıştır..irtibat telefonu, bilgi-işlem: .......
telaşla melihi uyandırdım, dedim 10 milyar kazandık! beni görmeliydiniz! ağzım kulaklarıma kadar ayrılıyordu gülmekten! :) neşeyle bu parayla neler yapabileceğimizi düşünmeye başladık..önce melihin işi için gerektiğinden daha hızlı bir laptop almalıydık..sonra bizim mahallenin yukarsındaki evi yanan kadına yardım etmeliydik..(bunu melihe o an söylemedim tabi :p) sonra hemen evi taşımalıydık, bebişlere bayram için bir sürü giysi vs almalıydık, annemizin en azından birkaç aylık kirasını ödemeliydik..hatta söz aldım melihten ödeyeceğine dair...(*yıldız) sonra borçlarımızdan kurtulurduk, melihin neredeyse icralık olan kredi kartının borcunu öderdik o da kaçak olmaktan kurtulurdu..:p sonra kendime dopuklusundan ayakkapı alırdık...(*yıldız)
ben ağzım kulaklarımda hayaller kurarak azıcık bişiy uyumuşum..rüyamda önce kontör alıp hayatkadereinat şeysini arıyordum..(nasıl içime dert olduysa artık ben arıyamıom diye..:( ) sonra hayal aplamı arıyordum, birlikte yemek yiyelim diye..:)
sabah uyandım, baktım melih hiç uyumamış, tüm geceyi fesatlıkla geçirmiş..:P uyanır uyanmaz bana "bu iş şaka gibi geliyor bana!" demez mi??!!!! bu sefer ben ona fırça attım, olumsuz düşüncelerle kötülüğü çekme üstümüze diye...:)
sonra mesajı gönderen numarayı aradık...sürekli meşgul ya da kapalı...
melih internet sitesinden kazananların listesine bakmış, pepsinin..biz yokuz tabi..:) sonra öğleye doğru bir uyarı yayınlanmış siteden, ben okumadım, "biz enayilikte sınır tanımayan vatandaşları bu tür kandırık mesajlarla eşşekten düşmüşe çeviren pis dolandırıcılara karşı bir uyarı"ymış bu! :)
kısaca dün 10.000 tl miz yoktu, bugün de yok...ama böyle bir duruma en yaklaşık hali yaşadık...:) hani okullardaki deprem tatbikatı gibi biz de bir nevi 10.000 tl çıkma tatbikatı yapmış olduk! :0399:
dün gece uyurkenki o hisleri tarif edemem! öyle bir iç huzuru öyle bir kendini güvende hissetme hali ki o...hüfff müthişti...:)
zenginler hep böyle hissederek mi uyur her gece? ne kadar şükretseler azdır, sadece o hisler için bile...:)
ben de şükrediyorum, çok gerçekci bir tatbikat yaptık, artık bir anda gelecek olan büyük paralara hazırız...(*yıldız)
haa bu arada; inancım hiç eksilmedi, BEN ÇOK ŞANSLIYIM...:)
canımın içi evrenden sinyal gelmiş sana,bu kadar paran olsa nasıl bir tepki verirdin diye:)inanmışsın planlar bile yapmışsın..içten ve samimi olarak..üstelik aile boyu hazırlamışsınız bile kendinizi..evrenciğim hazır olduğunuzu görmüştür..yakında alırsın eline paraları,ben inanıyorum..
ama öyle güzel anlatmışsın ki gülmekten kendimi alamadım tabihihi
yaşadıklarına değil,senin anlatımına gülüyorum ben..hep böyle kal emi..sevgilerimle balım:73e4317106059nd:
hayat kadere inat
22-09-2009, 00:21
yook kııs inanma hülyaya seni teselli etmeye çalışıyo ne evreni ne sinyali sanki sen çocuksun kandırık yapıyo töbe töbe
[Only Registered Users Can See Links]
hani başımıza kötü bişii gelince derler ya bi hayır vardır onun gibi
geçenlerde çok beğendiğim bir elbiseyi almaya gittik ablamla bitmiş hiç bir şubede yok ablam dönüp demezmi var bundada bir hayır ee yuuuh
YAA ABLA BUNUN NE ALAKASI HAYIR LA ŞERLE ............
alt tarafı elbise bulamamda ne gibi hayır olabilir ?
bir gün annem eve gelirken hırsız çantasını kolunun altından çekip almış annem öyle bakakalmış zengin kadın ya doğal karşılamış
biraz yürüdükten sonra çantasını yerde görmüş eğilip almış bakmış içinde bir not
''ulan manyak kadın o kadar zenginsin bu kadarmı para var içinde
bide utanmadan resmini koymuşsun hay o resmini ....senin ''
tabii biz yerlere yatıyoruz gülmekten .ablam dönüp yine var bunda bir hayır demezmi valla benim ablam her şeyde bi hayır görenlerden
mutlu kadın hiç üzülmez kızı hasta olur var bir hayır oğlu askerliğini yakar ee var bir hayır
yıldıııs var bunda bir hayır
TEPSİİ YAŞATTIR SENİ HEPSİİİİ
ben de oturdum yuutupta cem yılmaz izliom! yaw ne hacet?! komedinin anası burdamış...ilahi yaa! gülmekten sandalyadan düşüyordum az kala! çanağı kırsaydım sorardım hesabını ama! (*yıldız)
hehe:kahkah
hayalayaz
22-09-2009, 01:44
demekki neymiiiiiş ablan madalyonun diğer tarafınıda görüyormuş.. ablan bunda da bir hayır var dedikçe hayrı kendine çekiyor çekiyor kuzum, hiç bir şeyde görmese bile " bundada var bir hayır " demesinin hayrını görecektir yakında, inşallah..keşke hepimiz yapabilsek bunu,
hayat kadere inat
22-09-2009, 01:52
şeyyy benim uykum geldi sanırsam
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2006-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.