Orijinalini görmek için tıklayınız : Kayınvalide’yle Bir Yaşam
Gülçin Şen
28-08-2009, 20:15
Onu seviyorsunuz. Ama unutmayın, bir de ortağı olacak: kayınvaldeniz. Eğer evliliğinizin başında dikkatli davranır ve müstakbel “anneniz”le yakın bir ilişki kurmayı başarırsanız, eşinizle olan birlikteliğiniz de daha sorunsuz olacaktır...
Belki farkettiniz, belki de çok yakında farkedeceksiniz... Eşinizin hayatındaki en önemli kadın belki sizsiniz ama en az sizin kadar önemsediği bir başkası daha var!
Eşinizin annesine duyduğu saygı ve sevgi, dozunu aştığında evliliğiniz gölgelenebilir. İlişkinin dengede kalabilmesi içinse her üç cephede bir takım fedakarlıklar yapılması esastır. Ne yazık ki kültürümüzde, kadınların üzerlerinde en etkili olduğu erkekler, oğullarıdır.
Osmanlı sarayından bu yana devam eden bu gelenek, belki kentlerde yerini daha modern bir tarza bıraktı ama hala anadolunun bir çok yerinde devam ediyor. Ve, anne bu ayrıcalığından kolay kolay vazgeçmek istemeye bilir. Her iki kadının da, farklı biçimlerde olsa bile hemen hemen aynı oranlarda sevdikleri bir erkeğin paylaşılaması güç olacak, her ikisi de onun yaşadığı evde hakimiyet kurmak isteyeceklerdir. Böyle bir durumda, kendinizi bir anda yalnız ve sıkıntılı hissetmeye başlayabilirsiniz. Ama bilmelisiniz ki, müstakbel eşiniz sizden daha zorlu dakikalar yaşayacaktır. Zira , o taraf tuttuğu taktirde diğeri kendisinden uzaklaşmaya, sıkıntı duymaya başlayacaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak, eşinizi tercih yapmak zorunda bırakmamak ve kendi ruh sağlığınızı korumak için bazı önlemler alabilirsiniz.
Neler yapmalısınız?
· Öncelikle ilk şartınız, ayrı bir evde oturmak olmalı. Her ne kadar bütün bir ailenin bir arada olmasının avantajları olsa da, kayınvalidenizle aynı çatıyı paylaşmanız ikinizin de birbirinize olan duygularının değişmesine yol açabilir.
· Eğer aile bütçesi böyle bir duruma olanak tanımıyorsa, sizinde bir takım haklarınızın olduğunu eşinizin ailesine kabul ettirmelisiniz. Size söylenenleri yapıp, sonra bunlardan sürekli şikayet etmek, durumu sadece kötüleştirmeye yarayacaktır. Bu yüzden bir takım arzularınız varsa ilk günden bildirmelisiniz.
· Arada bir takım tatsızlıklar ve gerginlikler yaşayabilirsiniz. Ne de olsa, o insanla tıpatıp aynı biçimde düşünmenizin imkanı yoktur. Bu yüzden olayları karşınızdaki insanın açısından da görmeye çalışmalı, herhangi bir durum size uygun olmadığında bunu derhal mantıklı bir biçimde konuşarak halletmelisiniz.
· Ve en önemlisi, olan biteni eşinize şikayet ederek anlatmak yerine kendiniz çözmeye çalışmalısınız.
Kayınvalide’nin dikkatine
Gelin-kayınvalide ilişkisinin yürümesi için, kayınvalideye de pay düşecektir. Onun da bazı noktaları aklında bulundurmasında yarar vardır.
· Gelin, farklı bir ailede ve değişik biçimde yetişmiş olabilir. Bu yüzden kayınvalideye ters gelen bazı davranışları o farkında olmadan veya öyle alışmış olduğu içn yapabilir. Bunları anlayışla karşılamak veya tatlı bir dille konuşmak çözüm olabilir.
· Aileye yeni katılan bir genç kadına birden bire ”evin kızı” muamelesi yapmak ve onu sahiplenmek doğru değildir. Eğer o kayınvalidesini “anne” diye çağırmak istemiyorsa ve daha mesafeli bir tavir takınıyorsa, bunu yadırgamamak lazımdır.
· Kayınvalide, bir zamanlar kendisinin de bir gelin olduğunu unutmamalı ve çektiği sıkıntıları hatırlamalıdır.
Damadın tutumu
Anlayış ve saygı, ilişkilerin yürümesinde en önemli faktördür. Gelin kayınvalide ilişkisinin yürümesi için damadın da arabulucu rolü oynaması gerekir.
· Özellikle her iki kadının da birbiri hakkında bir takım şeyleri kendisine anlatmasına izin vermemelidir.
· Kesinlikle taraf tutmamalı ve aşırı tepki göstermemelidir. Hiç kuşkusuz yeni bir yaşama, daha önce hiç tanımadığınız kişilere alışmanız kolay değildir. Ama unutmayın, biraz özveri, sıcak bir aile ortamı yaratmanız için yeterlidir.
bak ben bu konuda DA çok şanslıyım...ilk kayınvalidem ömrü boyunca çile çekmiş, şiddet görmüş bir kadınceğizdi ve oğlunu öyle güzel yetiştirmiş ki, bir kerecik eli kalkmadı bana...(gerçi birkaç kere silahla birlikte kalktı ama olsun, bişiy olmadı bak sağlamım!) :)
rahmetli exkayınvalidem bana "gelinciğim" derdi...nur içinde yatsın, çok analığını gördüm...
şimdiki sonmodel kayınvalidem de tam bir melek...öyle düşüncelidir ki, birini incitmekten ödü kopar...o da yıllarca eziyet görmüş eşinden, ne yazık ki...ve oğlu tam bir beyefendi! kayınvalideme son nefesime kadar şükran borçlu olacağım, benim için melihi doğurdu diye...:)
kayınvalidemden başka, kayınvalidemin kızkardeşleri de annem gibiler...izmirde oturan en minik teyzemiz bana "gelinciğim" diye hitap eder...kısmete bak! :)
anne yönünden hep çok şanslı oldum...çok şükür...öz annemden başka, 5 yaşıma kadar anne dediğim, bana hala evlat muamelesi yapan en büyük ablam var...rahmetli kayınvalidem ve şimdi canımcım kayınvalidem...
kaç etti kıı? (*yıldız)
hayalayaz
28-08-2009, 21:53
burada en sinir olduğum şey, gelin kayınvalidesinin evine misafirliğe gidecek, ama o nasıl bir misafirlikse, misafir evin işini yapacak, tüm ikramı yapacak, ve bulaşıkları yıkamadan kendi evine gidemeyecek..giderse yandı zaten..
ben evlendiğimde 18 yaşıma yeni girmiştim, henüz iki geliniz, en büyük oğlan evlenmiş, benim ex koca en küçük..diğer gelin kendi yatağını toplamadan kaynanmın evine iş yapmaya geliyor, ben yerimden kıpırdamıyorum, BEN MİSAFİRİM..bir aylığına türkiyeye gelmişim...kayınvalide bir şey demiyor ama, görümce sokurdanıyor, türkçem berbat söylediği her şeyi anlamıyorum, ama bana karşı kötü bir şeyler söylüyor farkındayım.. hemen exkocayı çağırdım sordum ne diyo kardeşin? işe güce yardım etmiyormuşum.iyi dedim ben hemen 5 yıldızlı otele gidiyorum, ben buraya tatile geldim ve bu evin geliniyim hizmetçisi değilim.. kıyamam kayınvalidem göze alamadı ele güne karşı, gelinin gitmesini..11 yıl boyunca onun evinde bir kibrit çöpünü ellemedim.. ( ne gelinmişim beee) ama o benim evime geldiğindede eli sıcak sudan soğuk suya sokturmadım.. benim evime misafir olduktan sonra kimse bana söz söyleyemedi..benim gelin kızım kimsenin evinde iş yapmaz, kendi evindede misafirini en mükemmel şekilde ağırlar dedi..melektir kayınvalidem 97 yaşında şimdi allah hayırlı ömür versin.. gelinler kaynana toprağından olurmuş ya, bende en az kayınvalidem kadar iyi bir kayınvalide olacağımı sanıyorum..
Bu konuda en dertliniz benim her halde benilk görüşte nefret ettim hala da duygularım değişmedi artık nefret dahi etmiyorum...Çünki nefrete bir duygu ben onun için hiç birşey hisset miyorum ...Kısaca şöyle anlatayım yaprak dökümündeki kayınvalidenin iki model üstü ...
Son üç yıldır bizimle oturuyor artık diğer evlatları bile istemiyor arada bir gelip evlerine davet bile etmiyorlar kendini terk edilmiş hissediyor ...Eğer öyle hissetmese daha da azacak ama elinden bir şey gelmiyor...
Birisi es kaza nasılsın diye sorduğunda hiç iyideğilim diyor sürekli kendine kötüyü çekiyor ve her ne yaparsanız yapın mutsuz...Ağazından hiç bir şekilde iyi bir söz çıkmıyor sadece benim çocuklara çok dua ediyor...
Onları tembihledim sakın nederse desin cevap vermeyin o sizin atanız saygısızlık etmeyin diye...
İşte böyle bir şey...
hayalayaz
29-08-2009, 10:16
Bu konuda en dertliniz benim her halde benilk görüşte nefret ettim hala da duygularım değişmedi artık nefret dahi etmiyorum...Çünki nefrete bir duygu ben onun için hiç birşey hisset miyorum ...Kısaca şöyle anlatayım yaprak dökümündeki kayınvalidenin iki model üstü ...
Son üç yıldır bizimle oturuyor artık diğer evlatları bile istemiyor arada bir gelip evlerine davet bile etmiyorlar kendini terk edilmiş hissediyor ...Eğer öyle hissetmese daha da azacak ama elinden bir şey gelmiyor...
Birisi es kaza nasılsın diye sorduğunda hiç iyideğilim diyor sürekli kendine kötüyü çekiyor ve her ne yaparsanız yapın mutsuz...Ağazından hiç bir şekilde iyi bir söz çıkmıyor sadece benim çocuklara çok dua ediyor...
Onları tembihledim sakın nederse desin cevap vermeyin o sizin atanız saygısızlık etmeyin diye...
İşte böyle bir şey...
canım arkadaşım hani bazen böyle isyan edesimiz gelirde gözümüzün önünde olan birisini görüp kendimize sus deriz ya..annem bir şey yaptığında, tahammül edemeyip şikayet etmeye kalkıştığımda hemen aklıma sen geliyorsun, kendi kendime hayaaal kapat çeneni mustang da bunlardan 2 tane var diyorum, inan bana annemin yaptığı ne varsa daha kolay geliyor..allah sana kolaylıklar, kayınvalidene ve annene özünü sevme yeteneği versin, ben o filmi sadece o kadın ve gelin rolünü oynayan kız içimi kararttığı için seyretmiyorum.. sevgiler
Mustang ' cım Allah sana peygamber sabrı versin diyorum....Kayınvalidende dilerim senin değerini en kısa zamanda anlar....:73e4317106059nd:
Yıldız seni hemencecik aynalıyorum,valla öyle kayın ve maunvalide istiyorum(bu sözü Ferhan Şensoy söyler sürekli ve her kayınvalide dendiğinde o aklıma geliyor),anlaşabileceğim,böyle birşeyler öğrenebileceğim,İyi niyetli biri olsun...
Ben zaten kötü bir gelin olacağımı pek sanmıyorum,İnşallah iyide bir kayınvalidem olur...
benden daha iyi bir gelin olacağına eminim..ben az soğuk bi tipim...buna rağmen işte böyle ballıyım...(*yıldız)
superisi81
29-08-2009, 16:14
benimde mustang dan kalır bir yanım yok :( kayınvalidemle aynı evde oturuyoruz.ben 1.katta o 2.katta anlıycanız sürekli beni eziyor yani.gerçekte de öyle ramazan günü günaha giriyorum belki ama doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış.ben nal desem o mıh der.hep aksini inkar eder.oğlunu benden kıskandığı gibi benim çocuğumuda benden kıskanıyor.bu arada eşim tek çocuk.kardeşi yok.misafirlerin yanında benimle çok iyi geçinir.ama evde yalnızken aynen buzdolabı gibidir.anne diyorum ama bazen hiç diyesim gelmiyor.eşim ve çocuğum için katlanıyorum.Allah bana bol sabır versin.amin :)
paylaşılanları okuyunca bende yazmak istedim, demek benimle aynı şeyler yaşayan varmış dedim vallahi.on yıl kayınvalidemle beraber yaşadım buna yaşamak denirse tabi.başkasının evinde başkasının düzeninde, ne diye kabul etmişim o zamanlarda anlamıyorum,onlarla yaşarken hep başkaları için yaşadım,yemek temizlik gelen giden herşey.Ve ailenin büyük eviydi bayramları büyük toplantıları düşünün artık.geceleri yatsalarsa bende eşimle zaman geçirsem diye gözlerine bakardım.Ne kavgalar yaşadım ne tartışmalar bir kersinde beni anama babama şikayet ettiler,nedenide hizmette kusurum olmuş diye.büyük tartışmalarla ayrıldım ama uzağa gidemedim evlerim yanyana yine, yakamda gene asılıyorlar.ama genede şükrediyorum akşamları ayaklarımı uzatıp yatarak tv seğredebiliyorum,herşeyim oldu kendi işimi bilip yapabiliyorum,eşimle yanlız zaman geçirebiliyorum.ne diyelim bugünüme şükürler olsun daha iyi günlerde çok yakında.
kayınvalidem çok iyi bir insan..ilk başlarda aramızda ufak tefek sorunlar olmuştu,ancak birbirimizi tanıdıktan sonra herşey yoluna girdi çok şükür..eşime aramızda olanları hiç yansıtmadım..anneside anlatmaz,biz birbirimize anlatırız..ben zaten çok yufka yürekliyim,insanlara hiç kıyamam..
eskiden üzülsemde birşey diyemez içime atardım ama artık konuşmayı seçtim..hele aradığımda telofanlarıma <söle annem>diye açması yokmu..içim sıcacık oluverir..hiçbir şeyime karışmaz,bana şunu yap bile demez..tabi o buraya geldiğinde bende elini sıcaktan soğuğa vurdurmam..kayınvalideme genelde eşime sinir olduğumda sinir olduğumu farkettim..ne zaman eşime kızsam onada kızıyorum..şimdi anladım ki kızgınlığımın onunla ilgisi yokmuş:)canım yaa kıyamam ben ona daha 22 yaşında eşi(kayınbabam)şehit olmuş..çocuklarına sımsıkı sarılmış zor şartlarda hepsini okutmuş iş güç sahibi yapmış..çok fedakar bir anne benim kayınvalidem..ilk zamanlar beni oğlundan kıskandığını falan düşünürdüm..ama onun ki kıskançlık değil,oğluna olan sevgisiymiş,sonradan anladım..yanlız şunuda belirteyim,onu kırmamaya her zaman özen gösterdim,ve her zaman saygı duydum..istenmediğim dönemlerde bile saygısızlık etmedim..ve zamanla oda anladı tabi:)..şimdi tam istediğim gibi bir anne daha kazandığım içim çok mutluyum..
inş..tüm arkadaşlarımın kayınvalidesi de benim ki gibi çok tatlı olur..eşim tek erkek çocuğuydu..arkadaşlarım yeni evlendiğim dönemlerde bana hep,kocası olmayan kadının tek erkek çocuğu varsa onu başkasıyla paylaşmaz çok kıskanç olur yandın sen,derlerdi..aklıma takılmadı dersem yalan söylemiş olurum:).ancak anne olduktan sonra bazı şeyleri daha iyi kavrıyor insan..benimde bir oğlum var ve bende oğlumu çok değerli görüyorum,bende isterim en iyi gelini..ancak farkındayım ki benim isteklerim oğlumun isteği olmayabilir..onun mutsuzluğu benim mutsuzluğumda olacağı için en güzeli evladımın mutluluk seçimi olmalı diye düşünüyorum..bu yüzden kayınvalidemin yaptığı bir takım yanlışların sebebini daha iyi görebiliyorum..zaten özünde iyibir kadın ve anne..korkularına yenildi sadece..tanımadığı bir gelinin oğlunu elinden alma korkusunu yaşadı..hayatta zaten yanlızdı..sonra beni tanıdıkça korkularından arındı tabi..
çünkü annemin (kendi annem)geliniyle yaşadıklarını çok iyi biliyorum..annem melek gibi bir kayınvalideydi ancak gelinimiz anneme çok çektirdi..tam 19 yıldır böyle..şimdi annemlerle olmak istiyor ancak annemler artık istemiyor..ne torunlarını nede abimi annemlere yıllardır göstermedi..tabi abiminde rolü çok büyük..babam ve annem üzüntülerinden çok hastalık çektiler..abimler yurtdışındalar,hiç bir arada olmadılar..belki 19 yılda toplasak gelinimiz sadece 3 defa gelip bir kaç hafta kalmıştır...hatırlıyorum yeni evlendikleri dönemleri,ben daha küçüktüm babam gelinimizi yanına oturtup saçlarını sevmişti bir kızım vardı şimdi iki oldu,hiç yabancılık çekme kızım,sende kızımızsın artık dedi..annemse kızım kızım diye arkasında döndü,gelin değil annem hizmet etti..daha yaşı 20 diye.:)..
inanın anlamakta hala zorlanıyorum ama maalisef böyle..yıllarca gelseler diye yollarını gözleyip durdular..torun hasretiyle yandılar..ağladılar..6 yıl sonra geldiklerinde bile hiç soru sormadılar..sevinçleri onlara herşeyi unutturdu..ancak şimdide tersi oldu..artık babam kabul etmiyor..annemin yüreği dayanmasa da gelsinler desede babam abime ölürsem eşini mezarıma bile getirme dedi..bana da vasiyet etti..abim eşini çocuklarını getirmek istedi ancak babamın sözü üzerine getiremedi..hayat ne tuhaf!ve babamı ikna edemedim..
çok üzüldüm ama haklılardı da..evlatlarıyla iç içe olanları gördükçe babam hep ağlardı..herkez torununu gezdirirken babamın elleri boş kaldı..şeker hastası oldular,tansiyon hastası oldular..hak etmedikleri şeyleri yaşadılar..ben kendime söz vermiştim,asla eşimin ailesine bunları yapmamak için..ve sözümü tuttum..belkide bunları gördüğüm için daha güçlü olabildim..kaybetmek kolay olanı,kazanmaksa emek ister..ben kazanan olmayı seçtim..ve kazandım:)çok şükür yaratanıma şimdi yeni bir annem daha var hayatımda..üstelik görümcelerimde dünya tatlısılar..beni çok sevdiklerini çok iyi biliyorum..bende onları çok seviyorum..sevgilerimle:73e4317106059nd:
Kızlar,kayınalidenize de Ho'opono uygulayın. Ben başardım,kadın melek gibi oldu valla:) Birde onların açısından bakmayı öğrenmek lazım,yaşadıklarını düşününce içim acıyor.Sevgi kabarıyor içimde.Sürekli "özür dilerim,lütfen beni affet,seni seviyorum,teşekkür ederim" dedikçe o da değişti,biz nefretle ya da kızgınlıkla sevmeden yaklaşırsak aynı karşılığı alıyoruz. Ama, zor olsa da,sevgiyle bakmayı başardığımızda karşımızdaki de değişiyor inanın.Benim annem(kayınvalidem) beni hiç istemedi senelerdir,çocuklu dul kadın diye.neler çektirmişti bana,ama şimdi görseniz inanamazsınız.Yaprak dökümündeki anne gibiydi,şimdi bir melek:)
[Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links]
arkadaşlar kusura bakmayın ya baya destanımsı yazmışım..
ayy şimdi farkettim kaptırıp gitmişim..
sanırım biri yazıları ayırmış da okunur hal almış..
teşekkür ederim..
bu arada bu kadar uzun bir yazıyı üşenmeden okuyan gözlerinize sağlık
hayalayaz
31-08-2009, 15:50
[Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links]
arkadaşlar kusura bakmayın ya baya destanımsı yazmışım..
ayy şimdi farkettim kaptırıp gitmişim..
sanırım biri yazıları ayırmış da okunur hal almış..
teşekkür ederim..
bu arada bu kadar uzun bir yazıyı üşenmeden okuyan gözlerinize sağlık
mesajlarımız ne kadar uzun olursa, o kadar çok içsel blokajımızın veya rahatlığımızın farkında oluyoruz, düşünmeden yazmak kadar güzel bir şey yok, ne var ne yoksa sonradan okuduğumuzda görüyoruz, ama mesajı yayınlamadan önce yani yazdıktan sonra paragraflara ayırırsak,( bende ara, ara tek blok halinde yazıyorum) ben daha rahat okuyorum, malum gözleri zorlamamak lazım..
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2006-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.